Parinti Speciali

Nou nascutul

Nou nascutul

Iubirea ┼či îngrijirea sunt factori fundamentali si dezvolt─ârii fizice ┼či psihice a noului n─âscut
Regimul de via┼ú─â al sugarului cuprinde baia ┼či cur─â┼úenia, hr─ânirea, somnul,ie┼čirea la plimbare, jocul elementar. În─â┼úimea ajunge de la 50 cm, la na┼čtere, la 74-75 cm la sfâr┼úitul anului. Greutatea cre┼čte de la 3500 la na┼čtere la 9500 g la sfâr┼čitul anului.
Începând de la 12-15 zile dup─â na┼čtere se formeaz─â reflexe condi┼úionate care devin mai stabile la 20-25 de zile. In a doua lun─â cre┼čte stabilitatea leg─âturilor neuronale ┼či se diversific─â func┼úiile. V─âzul func┼úioneaz─â slab în primele s─âpt─âmâni de via┼ú─â, adic─â sugarul nu distinge la început decât petele de lumin─â ┼či de întuneric, nu recep┼úioneaz─â culorile, cristalinul, de┼či mare, are putere mic─â de adaptare iar axele oculare nu ajung totdeauna s─â fie convergente. Toate aceste disfunc┼úionalit─â┼úi dispar treptat.Auzul se perfec┼úioneaz─â treptat.
La dou─â luni copilul poate ┼úine capul drept dac─â este ridicat ┼či gângure┼čte adic─â scoate sunete asem─ân─âtoare cu cele verbale.
La 3-4 luni sugarii pot emite sunete verbale asociale-fază numită lalaţiune.
La 5 luni poate fi a┼čezat pentru pu┼úin timp ┼či cu sprijin, dup─â 5 luni apare o faz─â a autoascult─ârii , adic─â scoate sunete,a┼čteapt─â pu┼úin , apoi emite altele. La 6 luni st─â a┼čezat timp nelimitat. La 6-7 luni apar primii din┼úi
La 7 luni se mut─â prin târâre de unde a fost a┼čezat.

La 8 luni copilul se ridic─â în picioare sprijinindu-se. Dup─â 7-8 luni poate imita sunetele pronun┼úate de adul┼úi La 9 luni st─â în picioare f─âr─â sprijin.
La 10 luni copilul face pa┼či sprijinindu-se, la 11-12 luni se fac primii pa┼či f─âr─â sprijin, tot în aceast─â perioad─â pronun┼ú─â primele cuvinte: mama,tata,papa,apa, etc. aceste prime cuvinte sunt foarte simple din punct de vedere fonetic, sunt legate de trebuin┼úele copilului ┼či sunt polisemice, adic─â pot semnaliza mai mul┼úi stimului