Parinti Speciali

Parinti - Limite


     Inainte de a impune reguli copilului nostru trebuie sa FIM CORECTI SI SA-L IUBIM.Faceţi ceea ce simţiţi, lăsaţi-vă ghidaţi de bunul simţ şi de conştiinţa dumneavoastră,nu exista o educatie perfecta.
Regulile in viata unui copil ajuta la intelegerea mai buna a notiunilor de bine si rau,la structurarea personalitatii. Fiecare copil incearca mai mult sau mai putin frecvent sa incalce limitele impuse de parinti, aceste incalcari fiind normale insa pentru bine lor este bine sa nu-i lasam sa o faca.
        1 Atunci cand nu ne asculta este bine sa ii explicam ce ne nemultumeste si ce asteptam data viitoare de  la el.
        2 Formularile de tip "tu esti neindemanatic,tu esti prost" sunt gresite .O asemenea formulare afecteaza stima de sine a copilului. O adresare mai corecta este :"eu nu vreau ca tu să fii neascultător,mie nu-mi place să ţipi"etc.
        3 Trebuie să ne păstrăm sângele rece atât cât putem. Cu calm, fiecare poate exprima ceea ce simte. Şi copilul înţelege că apărându-şi poziţia, părinţii îşi exercită responsabilitatea lor de adulţi. Dar este inutil să ne culpabilizăm dacă ne enervăm,căci este o reacţie perfect umană.
        4 Dacă cuvintele noastre au depăşit gândurile noastre, îi explicăm copilului că am fost nervoşi şi care sunt motivele furiei noastre. Pentru ca, altfel,el ar putea crede repede că noi nu îl iubim...
        5 Pentru ca o pedeapsa sa aiba efect nu trebuie sa fie exagerata si trebuie data imediat dupa ce copilul face o prostie ,altfel aceasta nu va mai avea efect.Copilul trebuie sa stie ca noi il iubim si cand nu suntem deacord cu el,insa el trebuie sa inteleaga ce prostie a facut. Nu va feriti de explicatii date copilului cand acesta face o prostie si nu le amanati pana "vine tata".
        6 O palmă la fund ocazionala si moderata uneori permite copilului sa se calmeze atunci cand cuvintele trec pe langa ureche, insa aceasta palma trebuie explicata după trecerea furiei:"mi-a fost frică când te-am văzut traversând singur, m-am enervat văzând că nu mă asculţi.."
        7 Fiecare la locul lui: Este esenţial ca un copil să înţeleagă că fiecare are un rol bine stabilit:el este copilul părinţilor săi şi părinţii sunt lângă el pentru a-l ajuta să crească, pentru a-l sfătui, pentru a-l iubi.(A iubi nu înseamnă a fi îngăduitor, dimpotrivă, înseamnă să impui limite copilului pentru a-i permite să devină un adult responsabil.)
Un copil nu poate să facă legea cum vrea el;el poate să-şi exprime părerea, dar nu-şi poate dirija părinţii. Fraza:"Este greşit să interzici"arată bine limitele unui copil. El înţelege bine dacă i se explică, că nu este totul la dispoziţia sa:"această emisiune tv nu este pentru tine, acestă conversaţie este pentru adulţi,camera noastră este un loc privat, nu ai voie să intri fără să-ţi fi fost permis, este ora ta de culcare, chiar dacă noi ne culcăm mai târziu etc."
Este important să ştie că nu poate face tot ceea ce fac cei mari, adulţii, şi este important să ştie că noi suntem siguri de poziţia noastră. Mai clar, nu cedăm,dar ne confirmăm poziţia! Exemplu:în ciuda ţipetelor, plânsetelor sau îmbufnării, dacă noi am decis că nu trebuie să se uite la televizor, îi motivăm refuzul nostru, dar nu deschidem televizorul sub pretextul de a obţine liniştea!
         8 Este bine ca orice promisiune sa fie indeplinita si sa nu uitam de ea ca altfel data viitoare nu vom mai fi crezuti de copil si nu vom mai avea influenta asupra lui. Indiferent dacă e pozitiv sau negativ, esenţial este
să facem ceea ce am zis daca dorim ca data viitoare sa fim ascultati de catre copil chiar dacă aceasta ne rupe inima!
         9 Să fim deacord cu sinele şi cu soţul! În faţa copilului nu trebuie să arătăm niciodată că suntem în dezacord cu soţul în ceea ce priveşte educaţia sa. Mai bine, vom discuta cu el(sau cu ea) când copilul nu este prezent. Acesta înţelege repede dacă unul spune alb şi altul negru, încă de când este mic. Dacă ne cere
un lucru precis, îl întrebăm ce a spus mama(tata) şi dacă nu a fost încă nimic stabilit, îi răspundem că vom discuta. Dar trebuie să fim, de asemenea, de acord cu noi înşine!Dacă am decis că nu trebuie să-i dăm suzeta în timpul zilei, nu vom ceda celui mai mic capriciu sau celui mai mic motiv! Chiar pentru a fi liniştiţi! Atunci când decidem ceva, trebuie să ne respectăm decizia.
         10 Nu trebuie să fim nici prea slabi, nici prea exigenţi:un bebeluş,chiar mic, înţelege foarte bine când ridicăm tonul sau când ne încruntăm sprâncenele!Inutil atunci să spunem înainte de 2 sau 3 ani:"nu înţelege, e prea mic. Din contră, el nu va înţelege de ne schimbăm atitudinea de pe o zi pe alta. Un copil, oricât de mic, înţelege şi simte totul, deci, trebuie să adoptăm, de la început, o atitudine fermă atunci când trebuie, pentru ca să ştie de la început la ce să se mărginească.
Va fi prea târziu, sau cel puţin, prea dur, să redresăm lucrurile o dată ce problema a apărut. Dar atenţie, nu putem să cerem totul în acelaşi timp! Prea multă exigenţă ar crea copilului nostru impresia că nu este în stare să ne satisfacă. Mai bine să fim intrasigenţi în chestiunile care ni se par mai importante şi să fim indulgenţi, cel puţin temporar, cu micile deprinderi sau alte atitudini care nu ne convin, dar care nu sunt, în fond, nici foarte importante şi nici grave. Exemplu: un copil nu trebuie să se lovească cu piciorul(sau să aibă alte manifestări gestuale agresive) faţă de părinţii săi(sau alţi adulţi), nu îl lăsăm să facă acest lucru şi ne manifestăm dezacordul. Din contră, dacă îşi manifestă nemulţumirea tăvălindu-se pe pămant, îl lăsăm să o facă şi, lăsându-l, se va opri singur.

Televizorul in viata copilului

Limite -In functie de varsta copilului trebuie sa alegem ce dorim sa vada acesta la tv,sa invete si sa imite de la tv  -Cautati canale/programe care il invata ceva pe copil,care ii capteaza atentia,ii imbogateste vocabularul,il face sa se simta bine cu el insusi, il incurajeaza sa asculte si sa puna intrebari, il ajuta sa invete lucruri noi si folositoare  -Pastrati o evidenta cate ore si ce anume urmareste la tv in fiecare saptamana. Unii experti recomanda limitarea de 2 ore de vizionare a televizorului pe zi. Este decizia d-voastra cat si la ce sa se uite copilul  -Interesati-va despre programele aflate pe piata... citeste mai mult

Parinti