Parinti Speciali

Parinti - implicatii si beneficii

 Implicarea in viata copilului nostru presupune sprijin,educatie,afectiune,dragoste neconditionata. Afectiunea si dragostea neconditionata sunt factori de securizare care ajuta copilul sa treaca mult mai usor prin dificultati si unele insuccese.
 
  Jocul- jucandu-te cu copilul il ajuti sa fie mai cooperant ,mai tolerant, il invata ca in viata poti si sa castigi si sa pierzi, sa stie sa-si astepte randul . Jocul, ca activitate de mare însemnătate în copilărie, se încorporează ÅŸi în activitatea intelectuală de ansamblu încă de timpuriu, determinând dezvoltarea unor însuÅŸiri verbal imaginative complexe a căror rol este foarte important.
Comunicarea verbala - comunicarea zi de zi influenÅ£eaza capacitateai sociala(chiar stilul social-comunicaÅ£ional) ,modalitatea de exprimare ,însuÅŸirile personalităţii.Comunicati cu copilul "ca de la egal la egal".Limbajul joacă rolul unui "instrument" de organizare a activităţii psihice. În timpul discuÅ£iei priveste-l drept in ochi ÅŸi arăta-i prin mimica feÅ£ei ÅŸi prin poziÅ£ia corpului că-l ascultaÅ£i cu cea mai mare atenÅ£ie până la capăt . Nu-l întrerupeÅ£i. Nu-l puteÅ£i asculta în timp ce vorbiÅ£i ÅŸi dumneavoastră.

 Daca ne implicam in viata copilului nostru obtinem cu siguranta si beneficii printre care 
            -o stima de sine crescuta,
            -o imbunatatire a relatiei parinte-copil
            -note mai mari la scoala
            -o intelegere mai buna a copilului nostru
            -o crestere a timpului de invatare pentru scoala,mai putine absente,temele facute mai constincios
            -cresterea atitudinii pozitive fata de scoala
            -scaderea consumului de alcoool si violenta
            -cresterea nivelului de adaptare la schimbari din clasele V, IX

CâÅŸtigurile sunt semnificative indiferent de vârsta sau anul de studiu.

Copii au nevoie de dragoste- ÅŸi atunci când au dreptate ÅŸi când nu au dreptate, ÅŸi atunci când sunt fericiÅ£i ÅŸi când sunt triÅŸti. Ei au nevoie să fie iubiÅ£i aÅŸa cum sunt, tot timpul.Dragostea nu este acelaÅŸi lucru cu sentimentul de iubire. Un părinte poate simÅ£i că îÅŸi iubeÅŸte copilul, fără ca acesta să afle acest lucru vreodată sau să îl simtă. Acesta se poate întâmpla atunci când dragostea nu este manifestată la nivelul comportamentului. Dragostea mai include ÅŸi ascultarea copilului când îÅŸi exprimă gândurile ÅŸi sentimentele, acordarea atenÅ£iei când are nevoie de aceasta ÅŸi presupune atingerea adecvată(mângâieri,îmbrăţişări,săruturi), însoÅ£ită de ceea ce numim de obicei afecÅ£iune (zâmbet,cuvinte de încurajare, apreciere,exprimarea încrederii în el ca persoană etc.). Chiar ÅŸi atunci când toate acestea sunt prezente, dacă părintele alternează manifestarea dragostei cu unele comportamente abuzive sau prin care îÅŸi neglijează copilul(fizic sau emoÅ£ional), atunci dragostea nu mai este percepută ca atare, fiind ÅŸtirbită de neîncrederea copilului în părinte ÅŸi de sentimentul de respingere.
Copii au nevoie de a cunoaÅŸte oamenii ÅŸi de a avea încredere în ei. Minciuna, adevărul spus pe jumătate ÅŸi decepÅ£iile îl fac pe copil să fie confuz. Dumneavoastră sunteÅ£i cel mai important model în acest sens, putând să îl ajutaÅ£i să fie onest prin exemplul propriu.

TrataÅ£i copilul ca pe o persoană valoroasă. LăsaÅ£i-l să facă alegeri. ExplicaÅ£i-i motivele pentru care trebuie să ia anumite decizii, nu i le impuneÅ£i fără să îl ajutaÅ£i să înÅ£eleagă motivul pentru care acestea sunt importante. FolosiÅ£i un limbaj al respectului(mulÅ£umesc, iartă-mă).
Copilul are nevoie să fie înÅ£eles. AscultaÅ£i-l. Nu îl întrerupeÅ£i atunci când vorbeÅŸte ÅŸi încercaÅ£i să vedeÅ£i lucrurile ÅŸi din perspectiva lui. De asemenea, cântăriÅ£i dacă ceea ce într-adevăr e mai bine pentru copil. În unele situaÅ£ii s-ar putea să descoperiÅ£i că ÅŸi copilul are dreptate din perspectiva lui. Există reguli care trebuie respectate, dar există ÅŸi libertate, care îi conferă copilului unicitate ÅŸi contribuie la formarea unei imagini de sine pozitive, sănătoase.
Chiar ÅŸi atunci când comportamentul copiilor este greu de tolerat, ei trebuie să se simtă acceptaÅ£i ca persoane. Nu respingeÅ£i copilul datorită comportamentului său inadecvat. AjutaÅ£i-l să înÅ£eleagă că respingeÅ£i comportamentul său ÅŸi nu pe el, ca persoană.

Rabdarea ste uÅŸor să ai aÅŸteptări mari din partea copilului. Dar este mai greu să ai răbdare pentru a-l ajuta să le realizeze. Copii au nevoie uneori de explicaÅ£ii ÅŸi de exerciÅ£ii repetate pentru a-ÅŸi însuÅŸi unele comportamente sau atitudini. ÎncercaÅ£i să vă implicaÅ£i în acest sens.

 

 

 

Sfaturi pentru parinti

Sfaturi pentru parinti Povestiti si ascultati copilul asa cum va jucati si faceti activitati zilnice impreuna cu el Cititi cu copilul regulat la aceeasi ora din zi si si atunci cand acesta va cere Cumparati carti si jucarii pentru a putea citi si se juca acasa Creati un spatiu special unde sa citeasca si sa scrie Puneti cartile unde poate sa ajunga,luati des carti,caiete si creioane. Luati cu dumneavoastra carti,caiete,creioane atunci cand mergeti la doctor sau cu trenul unde trebue sa asteptati Incurajati copilul sa faca lucruri pentru el.Lasati-l sa manance si sa se imbrace singur si sa se curete chiar daca anumite activitati presupun mai mult... citeste mai mult

Parinti