Parinti Speciali

Parinti - implicatii si beneficii

 Implicarea in viata copilului nostru presupune sprijin,educatie,afectiune,dragoste neconditionata. Afectiunea si dragostea neconditionata sunt factori de securizare care ajuta copilul sa treaca mult mai usor prin dificultati si unele insuccese.
 
  Jocul- jucandu-te cu copilul il ajuti sa fie mai cooperant ,mai tolerant, il invata ca in viata poti si sa castigi si sa pierzi, sa stie sa-si astepte randul . Jocul, ca activitate de mare însemn─âtate în copil─ârie, se încorporeaz─â ┼či în activitatea intelectual─â de ansamblu înc─â de timpuriu, determinând dezvoltarea unor însu┼čiri verbal imaginative complexe a c─âror rol este foarte important.
Comunicarea verbala - comunicarea zi de zi influen┼úeaza capacitateai sociala(chiar stilul social-comunica┼úional) ,modalitatea de exprimare ,însu┼čirile personalit─â┼úii.Comunicati cu copilul "ca de la egal la egal".Limbajul joac─â rolul unui "instrument" de organizare a activit─â┼úii psihice. În timpul discu┼úiei priveste-l drept in ochi ┼či ar─âta-i prin mimica fe┼úei ┼či prin pozi┼úia corpului c─â-l asculta┼úi cu cea mai mare aten┼úie pân─â la cap─ât . Nu-l întrerupe┼úi. Nu-l pute┼úi asculta în timp ce vorbi┼úi ┼či dumneavoastr─â.

 Daca ne implicam in viata copilului nostru obtinem cu siguranta si beneficii printre care 
            -o stima de sine crescuta,
            -o imbunatatire a relatiei parinte-copil
            -note mai mari la scoala
            -o intelegere mai buna a copilului nostru
            -o crestere a timpului de invatare pentru scoala,mai putine absente,temele facute mai constincios
            -cresterea atitudinii pozitive fata de scoala
            -scaderea consumului de alcoool si violenta
            -cresterea nivelului de adaptare la schimbari din clasele V, IX

Câ┼čtigurile sunt semnificative indiferent de vârsta sau anul de studiu.

Copii au nevoie de dragoste- ┼či atunci când au dreptate ┼či când nu au dreptate, ┼či atunci când sunt ferici┼úi ┼či când sunt tri┼čti. Ei au nevoie s─â fie iubi┼úi a┼ča cum sunt, tot timpul.Dragostea nu este acela┼či lucru cu sentimentul de iubire. Un p─ârinte poate sim┼úi c─â î┼či iube┼čte copilul, f─âr─â ca acesta s─â afle acest lucru vreodat─â sau s─â îl simt─â. Acesta se poate întâmpla atunci când dragostea nu este manifestat─â la nivelul comportamentului. Dragostea mai include ┼či ascultarea copilului când î┼či exprim─â gândurile ┼či sentimentele, acordarea aten┼úiei când are nevoie de aceasta ┼či presupune atingerea adecvat─â(mângâieri,îmbr─â┼úi┼č─âri,s─âruturi), înso┼úit─â de ceea ce numim de obicei afec┼úiune (zâmbet,cuvinte de încurajare, apreciere,exprimarea încrederii în el ca persoan─â etc.). Chiar ┼či atunci când toate acestea sunt prezente, dac─â p─ârintele alterneaz─â manifestarea dragostei cu unele comportamente abuzive sau prin care î┼či neglijeaz─â copilul(fizic sau emo┼úional), atunci dragostea nu mai este perceput─â ca atare, fiind ┼čtirbit─â de neîncrederea copilului în p─ârinte ┼či de sentimentul de respingere.
Copii au nevoie de a cunoa┼čte oamenii ┼či de a avea încredere în ei. Minciuna, adev─ârul spus pe jum─âtate ┼či decep┼úiile îl fac pe copil s─â fie confuz. Dumneavoastr─â sunte┼úi cel mai important model în acest sens, putând s─â îl ajuta┼úi s─â fie onest prin exemplul propriu.

Trata┼úi copilul ca pe o persoan─â valoroas─â. L─âsa┼úi-l s─â fac─â alegeri. Explica┼úi-i motivele pentru care trebuie s─â ia anumite decizii, nu i le impune┼úi f─âr─â s─â îl ajuta┼úi s─â în┼úeleag─â motivul pentru care acestea sunt importante. Folosi┼úi un limbaj al respectului(mul┼úumesc, iart─â-m─â).
Copilul are nevoie s─â fie în┼úeles. Asculta┼úi-l. Nu îl întrerupe┼úi atunci când vorbe┼čte ┼či încerca┼úi s─â vede┼úi lucrurile ┼či din perspectiva lui. De asemenea, cânt─âri┼úi dac─â ceea ce într-adev─âr e mai bine pentru copil. În unele situa┼úii s-ar putea s─â descoperi┼úi c─â ┼či copilul are dreptate din perspectiva lui. Exist─â reguli care trebuie respectate, dar exist─â ┼či libertate, care îi confer─â copilului unicitate ┼či contribuie la formarea unei imagini de sine pozitive, s─ân─âtoase.
Chiar ┼či atunci când comportamentul copiilor este greu de tolerat, ei trebuie s─â se simt─â accepta┼úi ca persoane. Nu respinge┼úi copilul datorit─â comportamentului s─âu inadecvat. Ajuta┼úi-l s─â în┼úeleag─â c─â respinge┼úi comportamentul s─âu ┼či nu pe el, ca persoan─â.

Rabdarea ste u┼čor s─â ai a┼čtept─âri mari din partea copilului. Dar este mai greu s─â ai r─âbdare pentru a-l ajuta s─â le realizeze. Copii au nevoie uneori de explica┼úii ┼či de exerci┼úii repetate pentru a-┼či însu┼či unele comportamente sau atitudini. Încerca┼úi s─â v─â implica┼úi în acest sens.

 

 

 

Sfaturi pentru parinti

Sfaturi pentru parinti Povestiti si ascultati copilul asa cum va jucati si faceti activitati zilnice impreuna cu el Cititi cu copilul regulat la aceeasi ora din zi si si atunci cand acesta va cere Cumparati carti si jucarii pentru a putea citi si se juca acasa Creati un spatiu special unde sa citeasca si sa scrie Puneti cartile unde poate sa ajunga,luati des carti,caiete si creioane. Luati cu dumneavoastra carti,caiete,creioane atunci cand mergeti la doctor sau cu trenul unde trebue sa asteptati Incurajati copilul sa faca lucruri pentru el.Lasati-l sa manance si sa se imbrace singur si sa se curete chiar daca anumite activitati presupun mai mult... citeste mai mult

Parinti