Familia este primul loc unde copilul exerseaza conduitele si obiceiurile sociale si locul unde isi dezvolta stima de sine,caracterul,temperamentul. Parintii sunt cei care ofera copilului un mediu de siguranta afectiva necesar dezvoltarii personalitatii, sunt cei care ofera copilul primul model de urmat in conduitele si activitatiile viitoare si legatura biologica(ereditatea) de baza a copilului.La cresterea,dezvoltarea,formarea,socializarea si culturalizarea copilului contribuie si educatia.
EREDITATEA : Este codul genetic transmis de la o generaÅ£ie la alta, reflectat în însuÅŸirile fizice, biochimice, funcÅ£ionale,plasticitatea sistemului nervos central, intensitatea, echilibrul ÅŸi mobilitatea procesului de excitaÅ£ie ÅŸi inhibiÅ£ie, particularităţile anatomo fiziologice ale analizatorilor.
Ceea ce Å£ine de ereditate se poate exprima în diverse etape de vârstă sau poate rămâne în stare de latenţă pe tot parcursul vieÅ£ii, în absenÅ£a unui factor activator (apariÅ£ia unei afecÅ£iuni organice sau psihice).
Factorul ereditar oferă uncitate biologică, nu se exprimă în aceeaÅŸi măsură în diverse aspecte ale vieÅ£ii psihice; unele poartă mai puternic amprenta eredităţii : temperamentul, aptitudinile, emotivitatea,patologia psihică,altele mai putin : atitudinea, voinÅ£a,caracterul. Ereditatea generază un anumit tip de conduită, are importanţă în structurarea personalităţii influenÅ£at ÅŸi de factoii de mediu ÅŸi educaÅ£ie.
MEDIUL: este reprezentat de elementele ÅŸi condiÅ£iile de viaţă cu care copilul interacÅ£ionează direct sau indirect pe parcursul dezvoltării, în diverse etape de evoluÅ£ie.
Factorii de mediu acţionează sub forma influenţelor bioclimatice, socioeconomice, culturale,civilizatoare, structure şi forme sociale: familie, şcoală,societate,comunitate .
AcÅ£iunea acestor factori de mediu poate fi directă,indirectă,favorabilă unei dezvoltări normale,frână, blocaj în dezvoltare : exemplu un copil care din punct de vedere biologic are un potenÅ£ial normal ÅŸi care din cauza mediului deficitar nu este stimulat suficient în perioada optimă de dezvoltare poate duce la retard mintal.
Nu simpla prezenţă sau absenţă a factorilor de mediu e relevntă în viaÅ£a unui copil ci măsura , maniera ÅŸi rezonanÅ£a interacÅ£iunii dintre factori. Exemplele foarte întâlnite în practică sun copii a căror părinÅ£i nu ÅŸtiu să citească. AceÅŸti copii la rândul lor daca nu sunt ajutaÅ£i ÅŸi suÅ£inuÅ£i la vârsta optimă în care se învaţă scrierea ÅŸi citirea vor avea lacune in scriere ÅŸi citire lacune care vor duce la formarea altora.
Un factor de mediu prezent , dar neutru ca acţiune sau indiferent copilului e lipsit de relevanţă din perspectiva dezvoltării exemplu : pentru un copil surd o melodie nu-l ajută să-şi dezvolte unele abilităţi.
În cazul copiilor cu dizabilităţi interacÅ£iunea cu factorii de mediu poate activa ÅŸi suÅ£ine mecanismele compensatorii, utile în intervenÅ£iile educative recuperatorii.
EDUCAÅ¢IA: constă în activitate specializată specific umană favorizând dezvoltarea omului prin intermediul societăţii ÅŸi a societăţii prin om.
Este un proces realizat pe termen lung având efect asupra dezvoltării umane în condiÅ£iile menÅ£inerii unui optim între ceea ce poate individul ÅŸi ceea ce i se oferă. O ofertă supradimensională sau prea simplă poate duce la perturbarea dezvoltării psihice. EducaÅ£ia este dependentă de ereditate ÅŸi de factorii de mediu.